A mosódió több célra is felhasználható, ezért is kedvelem, bár még ott nem tartunk, hogy helyettem takarítson, de nagyon nagy segítség a környezetbarát háztartás vezetéséhez.

Amikor a mosásnál már kiszolgáltak, egy külön edénybe gyűjtöm őket és mehetnek a komposztra, illetve hozzádobom ahhoz az adaghoz, amelyből a folyékony verziót készítem. Így biztos, hogy minden saponin kioldódik belőle.

Mosásnál tegyünk 6-8 fél héjat a mosózsákba és tegyük a mosógépbe a ruhák közé. Én egy kicsit rá szoktam lépni, hogy törjenek össze, de a profik mosás előtt beáztatják mosózsákostul egy kisebb edénybe, kb. 1,5-2 dl vízbe. Nálam viszont nincs mosási ütemterv, így marad a feszültség levezető gyakorlat.

Mivel nálunk igen kemény a víz, mindenkinek javaslom, hogy legalább 1 evőkanálnyi mosószódát is dobjon a gépbe, fehér mosásnál pedig 1-2 evőkanál fehérítő-sót is adagoljon, hogy megelőzze a ruhák beszürkülését.

Tisztítószer készítéséhez fél liter forró vízbe dobjunk egy maréknyi mosódióhéjat és kb. 10-15 percig forraljuk. Amikor kihűlt, szűrjük le és felmosáshoz illetve egy szórófejes flakonba töltve általános tisztítószert nyerünk.

Növények permetezésnél az élősködők elűzéséhez is bátran alkalmazható, elég 1 liter vízzel leforrázni 4-5 egész mosódióhéjat, majd lehűtés és leszűrés után indulhat a támadás.


 
www.csudadio.hu - Csudadió Kft. - Cserneticsné Tölgyesi Ildikó - info@csudadio.hu - 06-30-460-1025
Bankszámla száma: 12021006-01275547-00100008