Mosódió a barátom: nem csak tisztító ereje miatt kedvelem, arra alkalmas lenne bármelyik bio mosószer.

Lássuk csak, miért került be a baráti körbe!

- Akinek nem új a mosógépe, már biztosan találkozott a következő jelenséggel – főleg a felültöltős verziónál. Kinyitjuk fedelét és szemben találjuk magunkat a mosószer és öblítő adagoló tartályokkal, melyekben ott kacsingatnak a vegyszermaradványok. Minél többet mosunk, annál több rakódik le az évek folyamán és akkor veszünk egy nagy levegőt, meg a kisokost, ha még nem dobtuk ki, és nekilátunk szétkapni az egészet, hogy márpedig mi bizony szépen kitakarítjuk onnan a nem odaillő részeket. Én rendszerint ilyenkor össze-vissza ütöm magam, mert a mosógépünk az egyik beépített szekrény helyén van. Nem kis kihívás a leszerelés után a kipucolás sem, hiszen úgy vannak összeillesztve, hogy véletlenül se jöjjön ki felül az, ami ott ment be és fordítva. Ekkor jön az ügyes és talpraesett háziasszony: erős vízsugár, még erősebb vízsugár, pólócsere a legerősebb vízsugár után, hurkapálcikás kicsalogatós módszer és végül, jó ez így, már majdnem tiszta. Összerakjuk, majd a férjünk is összerakja (minek kellett egyáltalán szétszedni morgások közepette) és van újabb évünk a következő akcióig.
Vagy elkezdünk mosódiózni és a fenti családi eseményt meghagyjuk a szomszédnak.

Nem kell cipelni, külön fehérhez, feketéhez, színeshez, gyerekruhákhoz, gyapjúhoz mosószert. Már csak azért sem, mert a mosódiót Hozzád elviszi (felviszi) a postás vagy a futár.

- Amit élénk piros színűnek vettél a boltban, az élénk piros színű marad, még n+1 mosás után is. Aki kisgyermekkel és az ehhez tartozó piros verdás pólóval rendelkezik, mint én, tudja miről beszélek. Nem igazán örülnék én se, ha a sok mosás után kisfiam rózsaszínbe hajló VillámMcQueen felsőben pompázna és feltételezem a lányos anyukák is jobban kedvelik az élénk rózsaszínt, mint a fakó rózsaszínt, pláne, hogy a lánykák előszeretettel fogják visszadobálni a szekrénybe, ha már nem olyan az a ruci, mint újkorában.


- Ha van egy kis időnk, főzhetünk belőle tisztítószernek, permetezőszernek valót. Igazán univerzális, sőt, helyettünk már ki is főzik és a folyékony mosódiót használva még egyszerűbb a mosás.

Amikor a saponintartalmát elvesztette, mehet a komposztra, lebomlik. Melyik mosószer képes erre vajon? Ami maradna a mosószerekből, az megy a csatornába, meg a természetbe. Akár kérték a halak, akár nem. Az élővilág nem vonul fel ellenünk, csak figyelmeztet… csak mire mi észbe kapunk, általában késő.

Nálunk a gyerkőcök is már minden mosószer reklámot tudnak kommentálni: „Ugye Anyucika, mi nem használunk ilyet, mert környezetszennyező!”. Ettől jobban nem is lehetne nekik megmutatni a „zöld utat a zöld jövőhöz”.


 
www.csudadio.hu - Csudadió Kft. - Cserneticsné Tölgyesi Ildikó - info@csudadio.hu - 06-30-460-1025
Bankszámla száma: 12021006-01275547-00100008